نویسنده: بهادراکومار
منبع: اندین پنچ لاین ۱۹ فبروری
مترجم: رسول رحیم
در چهارشنبه گذشته، به هنگام ملاقات بنیامین نتانیاهو نخست وزیر اسراپیل با دونالد ترامپ رئیس جمهور ایالات متحد آمریکا در کاخ سفید،حل مساله اسراییل و.
این رویداد بیشتر عجیب و غریب به نظر میآمد، زیرا هم برای نتانیاهو و هم برای ترامپ، توافق هسته یی ایران یک اشتباه تاریخی بود و آنها سوگند یاد نموده بودند که «پاره پاره اش کنند». واضحاْ ترامپ و نتانیاهو در هفته گذشته عمداْ تصمیم گرفتند تا این فرصت تاریخی را برای «پاره کردن» توافق با ایران نادیده بگیرند.سند بازخوانی یا ارزیابی ایالات متحد آمریکا و اسراییل از مذاکرات شان در کاخ سفید می گوید:
« رئیس جمهور(ترامپ) و نخست وزیر(نتانیاهو) در مورد مقابله با خطراتی توافق نمودند که ایران به وجود می آورد...تا یک خاورمیانه بسیار امن به وجود آید که به سود همه کشور ها باشد. هردو رهبر موافق اند که توافق هسته یی ایران یک توافق وحشتناک برای ایالات متحد امریکا، اسراییل و جهان است. رئیس جمهور به نخست وزیر اطمینان داد که ایران نباید و نمی تواندظرفیت صلاح هسته یی به دست آورد.»
بار دیگر در کنفرانس مطبوعاتی مشترک، ترامپ صاف و ساده از پاسخ دادن به این سؤال- نه تنها یک بار، بلکه دوبار- شانه خالی کرد که در مورد این توافق با ایران چه تصمیم دارد.
پاسخ روشن و آشکار است.توافق هسته یی ایران باقی می ماند. یک تحلیلگر روزنامه یورشیلیم پست به کنایه اشارت نموده است که:« آنها شاید این توافق را خوش نداشته باشند، آنها شاید چنین توافقی نکرده باشند، اماآنها به شکل تهاجمی تر از اداره اوباما پیادهاش می کنند، لاکن تلاشها برای «پاره کردن » آن رسماْ پایان یافته اند.
متحدان اروپایی ایالات متحد آمریکا از تطبیق کامل شرایط این توافق تا کنون خشنود اند و البته آنها به روابط تجارتی و اقتصادی بالقوه با ایران می نگرند. به قدر کافی خندهدار است که فدریکا موگرینی رئیس سیاست خارجی اتحادیه اروپا که اخیراْ از واشنگتن دیدار نموده است روی اهمیت توافق هسته یی با ایران تأکید کرده و بعد از آن مدعی شده است که او به مقامات ارشد اداره ترامپ«از قصد شان برای اجرای کامل این توافقنامه» اطمینان داده است.
ترزا می نخست وزیر بریتانیا در جریان آخرین دیدار نتانیاهو از لندن این تقاضای او را رد نموده است که بریتانیا باید از رهبری ترامپ برای وضع تحریم های جدید علیه ایران به دلیل آزمایش های موشکی جدیدش پیروی کند. این بی توجهی مهم است، زیرا بریتانیا ثابت قدم ترین متحد اسراپیل در اروپا بوده است. مسکو با تأکید سرگی لاوروف وزیر خارجه در پنجشنبه گذشته روی مشارکت روسیه و ایران یک گام جلو تر گذاشته است. او گفته است:
«موضع ما این است که ایران یک شریک قابل اطمینان و با ثبات و یک همسایه نزدیک است.مناسبات دوستانه بین روسیه و ایران وابسته به شرایط خارجی نیست. ما در مسایل زیادی با ایران در موارد بینالمللی مختلف به شمول راه اندازی گفت و گوهای مثمر در موضوع ضد تروریسم همکاری داریم، که ما آن را ادامه می دهیم.»
به عبارت ساده، هرگاه ترامپ تحریمهایی علیه ایران وضع کند، کسی در جامعه بینالمللی نخواهد بود که آن را دنبال کند، ترامپ نیز این را میداند که یک لحظه نا مساعد برای تشدید تنشها در خاورر میانه از طریق تحریک ایران می باشد (به هر حال تهران در مذاکرات اخیر آستانه از خود انعطاف پذیری نشان داد که در آن روسیه، ترکیه و ایران یک سند را برای تشکیل یک گروه مشترک نظارت بر آتش بس و تسهیل اقدامها ی اعتماد سازی در بین جناح های جنگی تصویب نمودند.)
البته ، تهران میداند که این روزهای اول است. روزنامه ایران روز چهارشنبه در تبصره ای نوشته است:
«دستگاه سیاست خارجی یک راهیافت محتاطانه و عاقلانه در برابر کار زار افترا آمیز کاخ سفید در پیش گرفته است.دیده شود که آیا ترامپ درموضع ضد ایرانی اش جلو میرود و یا سر عقل میآید و یک لحن عاقلانه تر در پیش می گیرد.»
نکته مهم آنکه عباس عراقچی معاون وزیر خارجه ایران که طرف مذاکراه کننده ایران در نشست گروه (۵+۱) بوده است، روز چهارشنبه به کمیته های امنیت ملی و سیاست خارجی پارلمان ایران گفته است:
«رامپ شاید طرحهای مختلفی را در دست اجرا گیرد و بدترین طرح آنست که برجام را نگهدارد و بر جمهوری اسلامی ایران فشار وارد کند، تحریمهای غیر هسته یی تازهای به منظور محروم گردانیدان ایران از مزایای برجام وضع نماید.»
واضحاْ ایران نمیخواهد کسی باشد که این توافق را درهم شکند، اما دشوار خواهد بود تا بر ایران فشار آورد که در برابر فشارهای اضافی اداره ترامپ برای ممانعت از مزایای اقتصادی برجام واکنش نشان ندهد. در عین زمان ایران برنامه تولید موشک هایش را به کناری نمی گذارد. اطمینان داشته باشید که ایران از پی تحمل فشارهای اداره ترامپ بر می آید. ترامپ دست ضعیفی دارد و تاجایی که مربوط به نتانیاهو می شود، به گفته ظریف، ایران همواره به وی چون یک بالون هوای داغ نگریسته است. مصاحبه پرشور او را با کرسیتین امانپور در سی ان ان بخوانید.