طالبان و داعش دو گروهٔ افراطی اسلام گرای تروریستی

هموطنان گرامی وبه  خصوص  کسانی که در طول سال های متمادی، جریانات و مسایل سیاسی و نظامی  در افغانستان را دنبال نموده اند، به خوبی می دانند که طالبان برای نخستین بار به عنوان یک گروه افراطی اسلام گرای سنی مذهب، و شبه نظامی مسلح در سال  ۱۹۹۴ میلادی، درخلال جنگ های داخلی، بین تنظیم های جهادی سابق در افغانستان، به اثر پیشنهاد استخبارات کشور بریتانیا ،

با پول گزاف شرکت های نفتی  امریکا، با پشتیبانی عربستان سعودی و حمایت سازمان سیای امریکا، و با مجهز شدن به تانک وتسلیحات سنگین پاکستان، وبا نیرو های  جنگی طالبان افغانی، تحت نظر « آی اس آی » یعنی دستگاه جاسوسی پاکستان، درزمان حکومتداری خانم بی نظیر بوتهو وبه سرگرده گی نصیر الله  بابر وزیر داخله پاکستان ظهور نمود (۱)
 این گروه  که  اکثر اعضای آن از طلبه های مدارس اسلامی پاکستان می باشند، بعضی از افراد تنظیم های جهادی سابق، که  زنده گی شان را از میله تفنگ تا مین می نمودند، همچنان تعدادی از افراد نظامی، شاخه خلق  حزب دیموکراتیک خلق افغانستان، که به اثر مخالفت های درون حزبی، از افغانستان به پاکستان فرار نموده بودند، توسط  دستگاه جاسوسی آن کشور جذب شده و شامل  گروه طالبان گردیده،  وتحت رهبری شخصی به نام ملا محمد عمر  شروع به فعالیت های نظامی نمودند .
نخست گروه طالبان از طریق سپین بولدک، داخل افغانستان فرستاده شدند و بعداز جنگ ها و برخورد های نظامی که با تنظیم های جهادی سابق داشتند، در سال۱۹۹۶میلادی،  بعد از تسخیر ولایات  هرات و قندهار وغزنی، موفق به گرفتن شهر کابل  پایتخت افغانستان  گردیدند.
حکومت ظالمانه طالبان که به قتل‌عام مخالفین، بسته نمودن دروازه های مکاتب، به خصوص برای دختران، زندانی نمودن خانم ها در خانه، منع فعالیت های هنری و فرهنگی وهزاران فجایع دیگر مبادرت ورزیدند، باعث  تنفرشدید مردم زجر  کشیده افغانستان، ازاین گروه وحشی تروریستی شد، تا این که با حمله نیروهای ائتلاف به رهبری ایالات متحده در دسامبر ۲۰۰۱ که به انتقام حمله تروریستی گروه القاعده، به رهبری اسامه بن‌ لادن به برج‌های تجارت جهانی در شهر نیویارک صورت پذیرفت ، رژیم طالبی سقوط نموده واکثر افراد طالبان دوباره رهسپار کشور پاکستان گردیدند.
کشور پاکستان از همان زمان افراد و رهبران گروه طالبان را حمایت نموده بار دیگر دور هم جمع کرده به تعلیمات نظامی توسط  نظامیان  پاکستانی،  برا ی فعالیت های شورش های بعدی بر علیه  افغانستان آماده نمود.
 ازطرف دیگر گروه دیگر به نام داعش، که در سال ۱۹۹۹ میلادی  اعلام موجودیت نمود و درغرب کشورعراق به فعالیت های تروریستی آغازکرده بود، در سال ۲۰۱۵ میلادی تحت رهبری ابوبکرالبغدادی، برعلاوۀ خونریزی ها در عراق و سوریه، به نام حکومت اسلامی ولایت خراسان، نخست درولایت ننگرهار، در شرق افغانستان شروع به فعالیت های نظامی نموده، و یک تعداد از افراد ناراضی طالبان را نیز جذب نمود.  شایان یاد آوری است که درهمان زمان نظر به گزارشاتی که در صفحات مجازی انتشار یافته بود، ابوبکر بغدادی  رهبر گروه داعش در افغانستان، مدت دوسال دریکی از قطعات  اردوی کشور اسراییل تعلیمات نظامی دیده است .
تا جایی که دیده می شود، همسویی و هم فکری و عملی بین  گروه طالبان و داعش  وجود دارد. مانند وحشت و دهشت، قتل وکشتار، انفجار و انتحار، همچنان بعضی ها را عقیده براین است، که تفاوت بین طالبان و داعش صرف در رنگ بیرق شان می باشد. گروه طالبان  کلمه شریف را به رنگ سیاه در پارچه سفید نوشته، و منحیث بیرق شان انتخاب نموده اند، و گروه داعش برخلاف طالبان، کلمه شریف را به رنگ سفید در پارچه سیاه نوشته و حمل می نمایند. شاید هم هردو گروه از بیرق عربستان سعود تقلید کرده باشند که کلمه شریف به رنگ طلایی در پارچه سبزدرج گردیده است .
از جانب دیگر گروه طالبان وداعش،  با پیش کش نمودن قوانین شریعت اسلامی، درباره نپذیرفتن نظام دیموکراتیک، نظامی که بر پایه های پارلمانی استوار باشد، حقوق زن، حرام دانستن موسیقی،  فلم، تیاتر، تلویزیون  وجه مشترک داشته و دارند. 
طرز دید داعش و طالبان در ساختار حکومتداری یکی است. هر دو اعتقاد به  امیر المؤمنین دارند، زیرا  اطاعت ازامیر المومنین را بر مسلمانان واجب شرعی می شمارند. با این تفاوت که داعش آنرا خلیفه مینامد،اما القاعده وطالبان آنرا امارت.  هرکی با احکام امیر المومنین وخلیفه در تضاد قرار بگیرد هردو گروه، مخالفت دیگران را مخالفت با خدا و پیامبر می‌شمارند. افراد ویا گروهی که از اوامر امیر المومنین پیروی نکنند، باغی شناخته شده سزاوار سرکوب می باشند .
با به قدرت رسیدن دوباره طالبان در افغانستان که، به حمایت و دخالت مستقیم نیرو های نظامی پاکستان، و از جانبی هم  همسویی و همیاری ویا بهتر گفته شود معامله گری اشرف غنی،  محب،  فضلی   اتمرو حامد کرزی زمینه فعالیت های گروه های تروریستی، را درافغانستان مهیا گردیده است تهدید وبی ثباتی برای  کشور های غربی، روسیه  و کشور های آسیای میانه را به بارآورده است.
 
اما درداخل افغانستان  گروه طالبان و داعش، نظر به عقیده که دارند درقسمت آزادی، تحصیل و کارخانم ها در جامعه سختگیرانه و ظالمانه عمل نموده، هیچ‌گونه توصیه از علمای مسلمان و هیچ‌گونه فشار از کشورهای غیر مسلمان را نمی‌پذیرند.  همچنان درقسمت آموزش  دانش آموزان  نیز چندان علاقه نشان نمی دهند وبیشتر می خواهند که به جای مضامین معلوماتی ومسلکی دانش آموزان ،بایدتفسیر قران مجید، حدیث ، فقه و عقاید اسلامی را بیاموزند.
 تا جایی که در طول سال اخیر، از لابلای نشرات خارج مرزی فعالیت های تروریستی،  گروه طالبان و داعش  انتشار یافته دیده می شود که گروه  داعش باعقیده مذهب  وهابی به کشور عربستان سعودی نزدیکی داشته ودرتضاد کشور ایران که اکثرا شیعه مذهب می باشند، عمل می نماید و گروه طالبان از همان آغازظهور تا امروزوابسته به کشور پاکستان بوده و می باشد، چنانچه رهبران کشور پاکستان مانند خانم بی نظیر بوتهو ، نصیر الله بابر، جنرال حمید گل سابق رپیس استخبارات پاکستان،  اسد درانی  و پرویز مشرف در مصاحبه های که با تلویزیون های خارجی انجام داده اند، روی حمایت شان از گروه طالبان  تاکید کرده اند .
      ***************************************************
1)    مصاحبه خانم بی نظیر بوتهو در لندن 


 

اخبار روز

06 جدی 1403

BBC ‮فارسی - BBC News فارسی BBC ‮فارسی

کتاب ها