بحران اوکراین: چرا ولادیمیر پوتین تهدید به جنگ در اوکران می کند ؟

برای ولادیمیر پوتین "پایان اتحاد شوری فاجعه بزرگ قرن بیستم است". پوتین زاده و پرورده "ک.ج.ب" و بادید نستلژیک در پیی احیای امپراطوری از دست رفته است. پوتین میگوید " روس‌ها و اوکراینی‌ها یک ملت هستند". هدف اعلام شده توسط کرملین: جلوگیری از پیوستن اوکراین به ناتو است. با این تفاوت که به گفته بسیاری از تحلیلگران، رئیس جمهور روسیه ایده دیگری در سر دارد: توقف پیشرفت دموکراتیک اوکراین.  "ملت خواهر اسلاو و روسی زبان" ، که ولادمیر پوتین آن را بخشی جدایی ناپذیر از حوزه نفوذ روسیه می داند.

رئیس کرملین امیدوار است از پنجره ای که می تواند برای او مطلوب باشد استفاده کند.

 
ولادیمیر فید روسکی دپلومات سابق اتحاد شوروی( ترجمان عربی بریژینف، سفیر سابق اتحاد شوروی درزمان گوربچف در فرانسه، اکنون مورخ و نویسده) در یک بیانیه در سال گرد جنگ دوم جهانی در ده نود میلادی چنین گفته است.: "شکست واز هم پاشیدن اتحاد شوروی در مقابل چشمان ما بیان گردو پدیده است: یکی پایان رژیم توتالیتر شوروی که 70 سال طول کشید. ودیگری پیان امپراطوری 300 ساله روس است. ادامه میدهد لینین مخالف امپراطوری روس نبود، بر عکس دشمن آشتی ناپزیر تزار بود. رهبر انقلاب بلشویک، برای رسیدن به اهداف خود به یک نیروی قدرتمند ضرورت داشت و از این رو به یک دولت مرکزی نیاز داشت. پس از نصب قدرت در کرملین، لنین به سرعت از آرمان های گذشته خود دست کشید و مایل به نصب یک قدرت "عمودی شد".
 اکنون پوتین هم در خواب دوباره زنده ساختن امپراطوری ریخته شده است. در زمان جنگ دوم جهانی خروسچف نماینده خاص استالین در اوکران بود، 15000 هزار اوکراینی را نسبت عدم اشتراک در جنگ تیر باران کرد، زمانیکه خروچف حریف سیاسیاسی اش بیریه (معاون اول رئیس  شورای وزیران اتحاد جماهیر شوروی دوست نزدیک استالین) را بجرم میهن فروشی تیر باران کرد و خودش قدرت را غصب نمود، کریمه را به اوکران ضمیمه ساخت. پوتین دوباره آنرا خلاف تمام تعامل بین المللی.جز روسیه ساخت. پوتین امروز بیشتر از 100 هزار سر باز را در سر حدات اوکران متمرکز ساخته است. تا اوکران عضوی نا تو نشود.
بحران در مرز اوکراین نتیجه چندین سال تنش و شرایطی است که تا حدی برای روسیه مطلوب است
ولادیمیر پوتین تا کجا پیش خواهد رفت؟ در آغاز فوریه 2022، بیش از 100000 سرباز روسی در مرزهای اوکراین تجمع کردند. روسیه طرح حمله فوری به اوکراین را رد می کند، اما ولادیمیر پوتین درگیر یک بن بست تنش آمیز با ایالات متحده و متحدان غربی آن است.
ورود اوکراین به ناتو همچنان خط سرخ برای روسیه است.
 امریکا هم هدف استراتیژیک و افتصادی خود را دارد،  در صورت تجاوز روسیه به اوکران، امریکا همراه با اتحادیه ار اوپا  تحریم اقتصادی را علیه روسیه ایجاد خواهد کرد، در این صورت آمریکا گاز خودرا بقیمت بسیار بلند (چون پا لین میان آمریکا و اراوپا وجود ندارد، ناگزیر گاز را برای انتقال به مایع تبدیل نماید ، که بالای قیمت نهایی گاز تاثیر بسزای دارد).  بقول معروف پول اعصاب چنگ است.
در آمد ناخا لص(PIB ) روسیه در سال 2020 ، حدود 1478 ملیارد دالر معادل، در آمد اسپانیا.و نصف درآمد ناخالص فرانسه است. در حالیکه نفوس روسیه دوجند نفوس فرانسه است. با یک اقتصاد ضعیف چگونه میتوان ، از نظر اقتصادی با تحریم بیست هفت کشور عضوی اتحادیه اراوپا ، انگلیستان و آمریکا مقابله کرد؟ در صورت وقوع جنگ، روسیه در کام  چین بلعیده خواهد شد. این عمل خلاف منافع روس وخلاف خواست پوتین  است.
گاز روسیه  یک سوم مصرف  گاز اراوپا را تشکیل میدهد، و چهار پاپ لین آن از اوکراین تیر میشود، وستریم 2 بزوی آغاز بفعالیت خواهد کر.
روسیه سومین تولید کننده پطرول در جهان است.
استدلال دیگر روسیه این استکه : آمریکا و اراوپا با گور بچف وعده داده بودند که در سر حدات روسیه موشک های خود را در آینده نصب نخواهد کرد. بر عکس امروز در اکثر کشورهای اراوپاشرقی، پایگاه ناتو و آمریکا وجود دارد.
جنگ لفظی فعلی میان آمریکا و روسیه یک جنگ تبلیغاتی و پر از لاف وگزاف از هر دو طرف است.
سفیر سابق فرانسه در آمریکا می گوید: فرضیه جنگ ممکن است
آمریکایی ها از حمله روسیه به اوکراین در روزهای آینده خبر می دهند. سفیر سابق فرانسه در ایالات متحده به "وضعیت کاملاً بی سابقه" اشاره می کند.
تلفن سرخ روز شنبه 12 فیبوری بیهوده فعال شد. گفتگوی تلفنی جو بایدن و ولادیمیر پوتین به جایی نرسید که تنش در مرز اوکراین روز به روز تشدید می شود. از یک سو آمریکا تهاجم روسیه را در روزهای آینده پیش بینی می کند و از سوی دیگر روسیه گمانه زنی های تحریک آمیز آمریکا را محکوم می کند.
Gerard Araud ، سفیر سابق فرانسه در ایالات متحده، مهمان برنامه رادیو RTL، خاطرنشان می کند: «این یک وضعیت کاملاً بی سابقه است." از یک طرف شما یک تجمع باورنکردنی از نیروهای نظامی در مرزهای اوکراین، در بحیره سیاه، در بحر بالتیک دارید... از طرف آمریکاییها، هر روز حمله روسیه را اعلام می کنند. 20 فیبوری، اکنون برای 16 فیبوری. مدت  40 سال است، که من هرگز چنین وضعیتی را ندیده بودم
روسها در این تهدید به حدی بالا رفته‌اند که من نمی‌دانم آیا پوتین در واقع نمی‌خواهد عملیاتی علیه اوکراین انجام دهد. برای اولین بار از سال 1945، فرضیه جنگ بین دو کشور امکان‌پذیر است. جیراند ارو نتیجه گیری می کند.
غرب به روسیه وعده اجرای "تحریم های اقتصادی قوی" در صورت تهاجم را می دهد. کرملین اعلام کرده است که به این تهدیدها اهمیتی نمی دهد.
در تلاش برای حل و فصل یکی از خطرناک‌ترین بحران‌های شرق و غرب از زمان پایان جنگ سرد در سه دهه پیش، جو بایدن، رئیس‌جمهور ایالات متحده و همتای اوکراینی‌اش، ولودیمیر زلنسکی، دوباره در یک گفت‌وگوی تلفنی در روز یکشنبه، 13فیبوری، تبادل نظر کردند.
کاخ سفید اعلام کرد: «هر دو رهبر بر اهمیت ادامه دیپلماسی و بازدارندگی در پاسخ به افزایش نظامی روسیه در مرزهای اوکراین توافق کردند". آقای بایدن بار دیگر قول داد که در صورت حمله روسیه، با هماهنگی با متحدانش، واکنش «سریع و قاطعانه» از سوی ایالات متحده خواهد داشت. ولودیمیر زلنسکی گفت: «من متقاعد شده‌ام که سفر شما به کی‌یف در روزهای آینده (...) سیگنالی قوی خواهد بود و به تثبیت وضعیت کمک می‌کند.
این تبادل بخشی از مرحله فعالیت دیپلماتیک شدید است: روز شنبه، رهبران غرب و روسیه در تلاش برای کاهش تنش ها در اطراف اوکراین که مسکو متهم به تدارک حمله است، تماس های تلفنی زنجیره ای برقرار کردند. اما به نظر می رسد که این بحث ها نتیجه کمی داشته است. جان کربی، سخنگوی پنتاگون روز یکشنبه گفت که دیدار روز شنبه بین آقای بایدن و ولادیمیر پوتین، رئیس جمهور روسیه، "زمینه ای برای خوش بینی" ایجاد نکرد.ه است.
روز قبل، روسیه خطرات تحریم های غرب در صورت حمله به اوکراین را به تمسخر گرفته بود. ویکتور تاتارینتسف، سفیر روسیه در سوئد در مصاحبه ای که اواخر روز شنبه در ویب سایت این روزنامه سوئدی پخش شد، به Aftonbladet گفت: «ببخشید بابت این بیان، اما ما به همه تحریم های آنها نمی پردازیم. آقای تاتارینتسف باتجربه افزود: « قبلاً تحریم‌های زیادی بر ما تحمیل کرده‌ و به یک معنا تأثیرات مثبتی بر اقتصاد و کشاورزی ما داشته‌اند».
واشنگتن هشدار داد که حمله روسیه به اوکراین "در هر زمانی ممکن است". مقامات ارشد آمریکایی روز یکشنبه، یک روز پس از تماس جو بایدن و ولادیمیر پوتین که به آنها «دلیلی برای خوش‌بینی» نداد، تکرار کردند: روس‌ها می‌توانند «در هر زمانی» به اوکراین حمله کنند. به نوبه خود، اوکراین کم کم به سمت یک مارپیچ جهنمی فرو می‌رود، در حالی که واشنگتن و چهل کشور دیگر از اتباع خود می‌خواهند که در معرض تهدید بسته شدن حریم هوایی این کشور، کشور را ترک کنند.
پنتاگون می گوید مواضع نظامی روسیه در آخر هفته تقویت شده است.
روسیه روز دوشنبه گفت که "فرصتی" برای حل بحران اوکراین از طریق روش های دیپلماتیک وجود دارد، زیرا غربی ها نگران هستند که تنش ها به درگیری مسلحانه تبدیل شود. در میان خواسته های خود، مسکو از ناتو می خواهد که اوکراین را ادغام نکند، حتی اگر کی یف تمایل خود را برای پیوستن به ائتلاف در روز دوشنبه تکرار کرد.
جان کربی، سخنگوی پنتاگون روز دوشنبه 14 فیبوری، علیرغم اعلام مسکو مبنی بر پایان مانورهای نظامی خاص، روز دوشنبه (14 فوریه) گفت که روسیه بیش از پیش حضور نظامی خود را در مرز اوکراین در آخر هفته تقویت کرد. این سخنگو به سی ان ان گفت ولادیمیر پوتین "قابلیت های فراوانی در اختیار دارد." او به اعزام نیروهای اضافی در امتداد این مرز با اوکراین از جمله در آخر هفته ادامه می‌دهد و بیش از 100000 [مرد] دارد.»
راه حل برای روس ها ممکن است. سرگئی لاوروف، وزیر امور خارجه روسیه در پاسخ به سوال ولادیمیر پوتین، رئیس جمهور روسیه گفت: باید بگویم هنوز فرصتی وجود دارد. وزیر اطمینان داد: «امکانات [گفتگو] ما به پایان نرسیده است»، حتی پیشنهاد «توسعه» و «گسترش» آنها را داد.
دیدار شولتز نخست وزیر المان با ولادیمیر پوتین در شرایطی انجام شده که امروز سه شنبه خبرهایی درباره آرایش جدید نیروهای نظامی روسیه در نزدیکی مرز اوکراین منتشر شد و همچنین از سوی دیگر، وزارت دفاع روسیه خبر داد که بازگشت تعدادی از نیروهای نظامی این کشور از مرز اوکراین به پادگان‌هایشان آغاز شده است.
روسیه، سه‌شنبه، 15 فوریه، اولین سیگنال‌های آرامش را در بحران پیرامون اوکراین که از پایان سال 2021 ادامه دارد، ارسال کرد. مسکو اعلام کرد، نیروهای روسی که هفته‌ها در نزدیکی مرز اوکراین مستقر شده‌اند، شروع به بازگشت به پادگان‌های مربوطه خود کرده‌اند. در حالی که ولادیمیر پوتین اطمینان داد که می خواهد مذاکرات با غرب را ادامه دهد، پاریس گفتته است که منتظر "اقداماتی" هستیم.
مسکو اطمینان می دهد که این یک "روند عادی" است که به عنوان بخشی از تکمیل مانورهای نظامی در مرز برنامه ریزی شده است. به گفته دبیرکل ناتو، ناتو با "خوش بینی محتاطانه" از این اعلامیه استقبال کرد و به گفته دبیرکل ناتو، "هیچ نشانه ای از کاهش تنش" در حال حاضر روی زمین مشاهده نشده است.
میتوان از گفته های بالا نتیجه گرفت که احتمال و قوع  کمتر شده میرود..
 

اخبار روز

06 جدی 1403

BBC ‮فارسی - BBC News فارسی BBC ‮فارسی

کتاب ها